tulp

Om tulpen in perfecte staat te laten groeien en behouden, is het belangrijk om te weten welke ziektes, schimmels en plagen je tulpenoogst in de weg kunnen staan. Zodra je weet welke schimmel, plaag of ziekte er speelt, kun je deze op de juiste manier behandelen.

Tulpen ziektes en schimmels

• Grauwe schimmel: de bollen krijgen een donkerbruine kleur en/of de buitenste laag raakt los.
• Kwade grond (Rhizoctoniatulipae): het komt weleens voor dat een deel tulpen achterblijft in de groei of helemaal niet opkomt. De ondergrondse delen worden bruin en de bladeren krijgen een lichtbruine kleur en kleven aan elkaar.
• Wortelrot tulp (Pythium): langzamerhand en op verschillende plekken worden de wortels van de bol zacht en glazig. Hieromheen zit een bruine rand. Deze kenmerken betekenen niet direct dat alle wortels zijn aangetast. Het kan betekenen dat slechts een paar wortels aangetast zijn. Soms is het wel het geval dat het hele wortelgebied inclusief de bolbodem aangetast is. Hierdoor groeien de tulpen langzaam, ze bloeien niet en de bloemen verdrogen voordat ze uitkomen.
• Smeul (Sclerotium perniciosum): na de bloei verwelkt opeens de tulp. De bladeren kleuren paarsrood en de stengel wordt slap en grijs.
• Zuur (Fusarium oxysporum): de bol krimpt en wordt steviger en lichter. De bol verspreidt een zurige lucht. Uiteindelijk sterft de bol vanwege zuur.

Plagen

Er zijn verschillende soorten plagen en er zijn verschillende kenmerken waaraan je de plaag kunt ontdekken. Hieronder een paar veelvoorkomende plagen.
• Plaaginsect: wanneer het blad is opgegeten, hebben slakken het gegeten.
• Wortellesieaaltje: de Pratylenchus penetrans zorgt van de soorten wortellesieaaltjes voor de meeste schade. De wortels vertakken en worden hierdoor bossig. Donkere langgerekte plekjes ontstaan op de wortels doordat cellen zijn leeggezogen. Je herkent dit door gebreksverschijnselen, verkleuring en als tulpen achterblijven op groei.
• Destructotaaltje: bollen lopen traag tot niet uit. De bol raakt verzwakt en het blad kleurt lichgroen. De bloem blijft een fletse kleur hebben en bloemen verwelken vroegtijdig.
• Wortellesieaaltje: dit herken je aan bruine strepen op de wortels vanuit waar de bollen zijn aangetast. Deze strepen worden donkerbruine vlekken. De bol rot hieronder weg en de waterhuishouding is hierdoor verstoord. De tulp gaat hangen omdat de watertoevoer soms stilstaat. Uiteindelijk vergeelt en sterft de tulp.