nieuwe aardappelrassen

Wilt u een nieuw aardappelras gaan telen of bent u op zoek naar een ras dat meer knollen geeft of beter bestand is tegen ziekte? Wij werken samen met handelshuizen om een optimaal teeltrecept te ontwikkelen voor nieuwe aardappelrassen. Met als doel: een betere kwaliteit van het ras of een hogere opbrengst voor de akkerbouwer.

TTW adviseert

TTW is een adviesbureau voor akkerbouwbedrijven. Wij ondersteunen akkerbouwers en telers van aardappelen en andere gewassen bij het vergroten van hun opbrengst. Met behulp van onze datasystemen vergaren we alle informatie zoals gewicht, lengte, gezondheid, kwaliteit en omgevingsomstandigheden van de gewassen. Hierbij kunt u denken aan datasystemen als gewasmonitoring en data gestuurde akkerbouw. Deze gegevens zijn nodig om uw oogst te vergroten en uw gewassen te optimaliseren.

Nieuwe aardappelrassen ontwikkelen

Sinds 2008 werkt TTW nauw samen met ontwikkelaars van nieuwe aardappelrassen om vroegtijdig een nieuw teeltrecept voor dit specifieke ras te ontwikkelen. De behoeften van het ras en de kwaliteit die ontstaat wanneer er aan deze behoeften wordt voldaan worden in beeld gebracht. We ontwikkelen nieuwe aardappelrassen om zo een uniform ras te vinden dat meer knollen geeft of dat beter resistent is tegen bepaalde ziekten of infecties. Door deze goede weerstand zijn de nieuwe aardappelrassen ook geschikt voor de teelt in diverse klimaten en teeltregio’s. Ook verkleind deze weerstand de kans op ziektes en schimmels bij de aardappelen, waardoor de kwaliteit omhoog gaat. We ontwikkelen hiermee dus nieuwe kennis over het ras, we ontwikkelen niet de aardappel zelf. Inmiddels hebben we al zo’n 50 nieuwe rassen ontwikkeld voor verschillende handelshuizen en we blijven steeds op zoek naar het samenstellen van nieuwe, verbeterde teeltrecepten.

Blijven innoveren

TTW wil aardappeltelers bijstaan bij het ontwikkelen van nieuwe rassen. Wanneer wij een optimaal teeltrecept hebben samengesteld en deze meerdere malen hebben uitgevoerd, kunnen we weer nieuwe informatie verzamelen om het ras bij te schaven. Deze informatie gebruiken we dan weer om variabelen aan te passen tijdens de volgende aardappelteelt. Hierdoor blijven we continu in ontwikkeling en blijven we steeds op zoek naar innovatie en verbetering.

Wilt u graag een nieuw aardappelras gaan telen met behulp van het datasysteem van TTW? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.